زنان به مثابهي نيم از پيکرهي اجتماع نقش بيبديل در حيات جامعهي انساني دارند. زنان مادر نسلها و دامن آنان مكتب تربيت است و ارزشها در سايهي تربيت نيكوي آنان حفظ وصيانت مي شود، نقش آنان در گسترش و نهادينه کردن ارزشها از مردان بارز تراست. زنان مسلمان افغانستان، برغم مظلوميتهاي هولناکي که در طول تاريخ تحمل کردهاند، در پاسداري ارزشهاي ديني و نهادينه کردن هويت ملي، نقش بسيار تعيين کننده داشته اند. عُجب و حياي مثال زدني، وفاداري بينظير نسبت به شوهر، پايبندي به استحکام نهاد مقدس خانواده، تربيت اسلامي فرزندان و غيره، از جمله ارزشهاي اسلامي و ملي است، که زنان در نهادينه کردن آنها نقش اصلي را داشته اند.
متأسفانه در طول تاريخ افغانستان تفريط نسبت به شخصيت انساني زن و ستمهاي فراوان در حقوق انساني او صورت گرفته است. رسومات خرافي و ساختار بستهي اجتماعي افغانستان، موجب شد که برخي از اين ستمها رنگ ديني، نيز پيدا کند. بعد از تحولات جديديکه در کشور عزيزما افغانستان رخ داد، شعار دفاع از حقوق و کرامت انساني زن در كانون توجه نهادهاي داخلي قرار گرفت. بدون ترديد، كشورهاي غربي و جريانهاي فمنيستي بحث زنان را به عنوان نقطه پرتگاه تهاجم فرهنگي انتخاب نموده و براي گسترش آن از شگردهاي بسيار خطرناک بهره ميبرند.
.با توجه به اين مشكلات، عده¬اي از دوستان اهل علم و اهل قلم احساس مسوليت كردند و تصميم گرفتند كه در اين حوزه كارهاي اساسي و واقع بينانه انجام دهند. هدف ما اين است كه با دغدغههاي ديني، علمي و ملي بحث زنان را مورد بررسي قرار دهيم.
با توجه به واقعيتهاي موجود جامعهي افغانستان، براي پاسداشت ارزشهاي ديني و ملي و بهبودي وضعيت زنان در افغانستان بر اين باوريم که:
۱- با توجه به رسومات خرافي که در بارهي زنان وجود دارد، اصلاح فرهنگ جامعه و پيراستن آموزههاي ديني از خرافات را ضروري دانسته و پيشگام شدن عالمان و نهادهاي ديني را در اين امر ضروري ميدانيم.
۲- افراط جريانهاي فمينيستي و فعاليتهاي گستردهي آنها خطر بسيار جدي براي جامعه مسلمان افغانستان است. از اينرو، ميطلبد که روحانيت با جديت و بدور از هرگونه انفعال، در برابر انديشههاي اومانيستي و سکولار بايستند و با منطق قوي پاسخگوي شبهات باشند.
۳- به نظر ميرسد، با توجه به افراط و تفريطهاي که در حوزهي بحث زنان صورت گرفته است، بررسي واقع بينانهي مسايل زنان و تبيين جذاب و منطقي آموزههاي اسلامي در اين حوزه از ضرورتهاي فوري جامعه است که بايد توسط نخبگان ديني صورت گيرد.
۴- درخواست ما از دولت، نهادهاي تقنيني و نهادهاي قضايي جمهوري اسلامي افغانستان، اين است که براي احقاق حقوق زنان راهکارهاي عملي و موثر ارائه داده و اولويتهاي جامعهي زنان افغانستان را در نظر داشته باشند. تعلبم و تربيت، امور صحي و تأمين امنيت رواني زنان متدين براي حضور در فعاليتهاي سياسي، اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي از مهمترين اين اولويتهاست.
۵- با توجه به خشونتهاي غير قابل وصفيکه در حق زنان افغانستان روا رفته و روا داشته ميشود، تلاش در جهت يافتن راهکارهاي موثر براي نفي خشونت عليه زنان را از مهمترين وظايف آحاد ملت ميدانيم و از دولت جمهوري اسلامي افغانستان ميخواهيم که اقدامات جدي و موثر در اين زمينه انجام دهد.
۶- فراهم ساختن منابع علمي و برنامههاي آموزندهي فرهنگي را از راهکارهاي عملي و بسيار موثر در جهت دفع تهاجم فرهنگي ميدانيم و از کشورهاي دوست و مسلمان، ميخواهيم که با در نظر داشت وحدت اقوام و مذاهب اسلامي در افغانستان، در اين امر به نخبگان و محققان کشور ما کمک نمايند.
۷- در نهايت ما براين باوريم که دين مبين اسلام آموزهها و راهکارهاي کاملاً واقعبينانه براي احقاق حقوق زنان و حضور اجتماعي شرافتمندانهي آنان ارائه نموده است. لذا با در نظر داشت باورهاي عميقاً ديني مردم مسلمان افغانستان، اگر آموزههاي اسلامي به شايستگي بيان شوند، هم ميتوان با تحجرگرايي ديني و رسومات خرافي مبارزه کرد و هم ميتوان از نفوذ و گسترش انديشههاي بيگانه و فمينيستي جلوگيري نمود.
صفحه اصلی » گروه » بشارت نیوز » b-بیانیه ها » B-همایش-نشست » M-زن و خانواده » خبر-آیین و اندیشه » فعالیتهای مرکز بشارت
بيانيه پاياني همايش «زنان در افغانستان؛ فرصتها، چالشها و راهکارها» زنان به مثابهي نيم از پيکرهي اجتماع نقش بيبديل در حيات جامعهي انساني دارند. زنان مادر نسلها و دامن آنان مكتب تربيت است و ارزشها در سايهي تربيت نيكوي آنان حفظ وصيانت مي شود، نقش آنان در گسترش و نهادينه کردن ارزشها از مردان بارز تراست.
ثبت دیدگاه