افزونه جلالی را نصب کنید. Tuesday, 18 March , 2025 تعداد کل نوشته ها : 694×

besharat news

همایش زنان در افغانستان برگزار شد
03 آبان 1400 - 18:25
شناسه : 1031
بازدید 295
7
همایش زنان در افغانستان برگزار شد همايش زنان در افغانستان فرصت ها ، چالش ها و راهکار ها در کابل برگزار گردید
پ
پ
همایش زنان در افغانستان فرصت ها ، چالش ها و راهکار ها در کابل برگزار گردید
همایش زنان در افغانستان فرصت‌ها،‌ چالش‌ها و راهکارها به همت تشکلهای علمی و فرهنگی «بشارت»، «والعصر»، «رسالت» و «ریحانه» با همکاری جامعه المصطفی (ص) العالمیه به روز پنجشنبه هفدهم ماه سرطان ۱۳۸۹ در هتل الماس غرب کابل بر گزار گردید.
این همایش به همت چهار تشکل فرهنگی «بشارت»، «والعصر»، «رسالت» و «ریحانه» از دو سال پیش در ایران به کار خویش آغاز کرده بود و اولین همایش آن در جمهوری اسلامی ایران برگزار شده بود، صبح و عصر روز پنجشنبه هفدهم ماه سرطان ۱۳۸۹ به مناسبت فرارسیدن مبعث پیامبر گرامی اسلام (ص) با حضور هموطنان عزیز، شخصیت‌های سیاسی، نظامی و علمی کشور تعدادی از علماء ، اساتید، نخبگان، دانشجویان طلاب خواهر و برادر، و با حضور نمایندگانی از دفتر مراجع عظام تقلید، حضرات آیات عظام، محقق کابلی و محمد اسحاق فیاض راس ساعت نه قبل از ظهر در هتل آلماس غرب کابل آغاز گردید و تا ساعت چهار بعداز ظهر با پذیرای مفصل از اشتراک کنندگان ادامه یافت. در ابتدا آیاتی چند از کلام الله مجید توسط قاری بین‌المللی جناب استاد فلاح قرائت و سپس سرود ملی جمهوری افغانستان به‌اجراء در آمد.
بعد از اجرای سرود ملی پیام حضرت آیت الله العظمی محقق کابلی توسط استاد محمد علی ابراهیمی یکی از اعضای کمیته اجرایی همایش قرائت گردید. در ادامه پیام مهمی پیرامون مسائل زنان از سوی حامد کرزی رییس جمهور محترم افغانستان که توسط مشاور ایشان جناب آقای هاشمی لولنجی به‌خوانش گرفته شد و سپس پیام استاد کریم خلیلی معاون دوم ریس جمهوری افغانستان توسط آقای دکتر فضایلی قرائت گردید. محترم حامد کرزی و استاد کریم خلیلی ضمن تشکر و قدردانی از برگزار کنندگان این همایش علمی و بین المللی، نکاتی مفیدی را پیرامون مسائل زنان متذکر شدند. وی در پیام خود یاد آور شدند ” زنان افغانستان طی سده ها درگیر محرومیت بوده و بخصوص در سه دهه اخیر از تمام نابسامانی های جاری درکشور رنج فراوانی برده اند وهنوز هم در زندگی با چالش های گوناگونی روبرو هستند” ودراین پیام ابراز امیدواری نمود که درپرتو ارشادات دین مبین اسلام به حقوق وآزادی هایشان دست یابند. وی درادامه خواستار شد که سازمان های دولتی از نتایج چنین سمینارهای علمی در برنامه های کاری خود استفاده نمایند
در ادامه برنامه، دبیر همایش جناب آقای حکمت ضمن عرض خیر مقدم گویی به مهمانان و تجلیل از مسؤولان کشور که پیام‌های محبت آمیز خود را ارسال داشتند از اساتید و نویسندگان کشور تشکر نموده و از نهادهای مدنی و علمی که در ابعاد مختلف، ستاد برگزاری همایش را یاری کردند تشکر کردند. دبیر همایش در بخش از سخنان خویش گفت:
ما معتقدیم که به زنان در طول تاریخ ظلم‌های فراوانی شده و با کمال تاسف رنگ دینی نیز به خود گرفته است که اوج مظلومیت در زمان طالبان بود. ایشان به تحولات جدید و فرصت‌های پیش آمده برای زنان اشاره نموده افزودند:‌ انتظار می‌رفت دولت مردان و نهادهای مربوطه از این فرصت بیش از گذشته استفاده نموده و انزوای زنان را بر طرف سازند، ولی با کمال تاسف در افغانسان بیشتر کارها صوری و تشریفاتی صورت گرفته است. وی در پایان به اهداف این همایش اشاره نموده و نتایج و دستآورد‌های آن را برشمردند.
آقای دکتر ناصری داودی یکی از پژوهش‌گران عید مبعث پیامبر(ص) را به حضار تبریک گفت و با نگاه تاریخی به کارنامه زنان در افغانستان سخنان خویش را با این سوال آغاز نمود که آیا در افغانستان زنان نقشی داشته اند یاخیر؟ ایشان در پاسخ به این سوال گفت:‌ در افغانستان هنوز زنان مورد توجه قرار نگرفته ولی با تمام مشکلات زنان در حوزه‌های مختلف حقوق، تعلیم و تربیت،‌ حدیث،‌ سیاست و اجتماع … دارای تاریخ روشن دارد. استاد داودی مهمترین جایگاه و نقش زنان را در نقش تربیتی آنان دانسته و نمونه‌های از آنان را بیان داشتند.
خانم سارا مزاری مقاله خود را تحت عنوان” بررسی قانون خشونت علیه زنان”ارایه نمود و به نقد و بررسی این قانون پرداخت وی در مقاله خود آثار و پیامدهای خشونت علیه زنان را مورد بررسی و ارزیابی قرارداد. ایشان مجازات زندان را که در این قانون، محور برای مجازات در نظر گرفته است را مورد نقد قرار داد و آن را اولین خشونت علیه زنان دانست. از دیدگاه خانم مزاری این قانون نمیتواند به وجوه شایسته حقوق زنان را در جامعه تأمین کند و مورد حمایت قرار دهد.
فاطمه گیلانی رییس سرمیاشت (هلال احمر) جمهوری اسلامی افغانستان یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود. ایشان ضمن تشکر و قدردانی از دست انداراکاران گفت : زنان افغانستان زمانی به موفقیت دست خواهند یافت که در حوزه علم و دانش و قدرت موفقیت های موثری را کسب نمایند. وی در تایید بخش‌های از سخنان خانم مزاری تاکید کرد که فرق یک زن عالم با یک زن باسواد بسیار زیاد است.باید زنان با علم و دانش در صحنه سیاسی و قدرت حضور داشته باشند تا بتواند تصمیم جدی به نفع زنان بگیرند.
استاد محامی رییس نمایندگی جامعهالمصطفی(ص) و پژوهشگر موفق از جمهوری اسلامی ایران یکی دیگر از سخنرانان این همایش بین المللی بود. این محقق و پژوهشگر در مسایل اسلامی ضمن تشکر از ستاد همایش، کارهای این ستاد را ستوده فرمودند: زنان نیمی از جمعیت کشورها را تشکیل می‌دهند شاید هم بیشتر، فرزندان در دامن آنان تربیت می‌شوند و مرد از دامن زن به معراج می‌رود. وی در قسمتی از سخنان خویش به ظلم و حق کشی علیه زنان اشاره نموده و افزودند:‌
خداوند خالق جهان است جهان را خدا آفریده است و در قرآن به خلقت زن و مرد اشاره شده است، ولی در مجموع می‌توان برای زن و مرد تفاوت‌های تکوینی و تشریعی قایل شد. قانون فقط قانون خداوند است و اوست که می داند سعادت دنیا و آخرت بشر چیست؟‌ خداوند تفاوت‌هایی را برای زن و مرد قرار داده است که مطابق با شان وجودی هرکدام از آن هاست. ایشان در پایان سخنان خویش به راهکار مهمی تفقه همراه با دانش و بینش اشاره نمود.
خانم سیده مژگان مصطفوی معین وزارت زنان یکی از سخنران این محفل بود که ایشان ضمن خرسندی از کار بسیار بزرگ همایش خطاب به حاضرین فرمود: در افغانستان زنان با عناصری مانند سنت، مدرنیته و… روبرو می‌باشند. وی تاکید کرد که زنان در همه این عرصه ها با مشکلات و مصائبی بزرگی مواجه بوده اند که یقینا برگزاری اینگونه همایش ها می‌تواند راهگشای این مشکلات باشد.
در پایان برنامه پیش از ظهر، خانم معصومه نور محمدی ضمن تشکر از برگزار کنندگان همایش و حضور استادان و نویسندگان مقاله خویش را به خوانش گرفته و به‌انواع بزه دیدگی زنان اشاره نموده و از حمایت زنان بزه دیده با حمایت مردان امکان پذیر می‌باشد. وی بر تشریح واژگانی مانند بزه دیده، مجنی علیه و سیاست جنایی پرداخت و تاکید کرد که با حمایت‌ نهاد‌های مدنی می‌توان از بزهدیگی زنان جلوگیری نمود.
بخش دوم این سمینار،با سخنرانی استاد بختیاری رییس دانشگاه کاتب دربعد از ظهر همان روز آغاز شد و با مقاله توسط خانم زکیه توسلی، محمد ابراهیم رضایی، خانم کبری گوهری، قرائت بیانیه همایش توسط دبیر اجرایی همایش استاد محمد اسحاق مهدوی ادامه یافت و در پایان حضرت آیت الله صالحی ضمن سخنرانی کوتاهی با دعای خیرخویش همایش فوق را خاتمه داد.
همایش زنان در افغانستان فرصت‌ها،‌ چالش‌ها و راهکارها در شهر باستانی هرات برگزار شد
همایش زنان در افغانستان فرصت‌ها،‌ چالش‌ها و راهکارها که به همت تشکل‌های علمی فرهنگی بشارت، والعصر، رسالت و ریحانه از دو سال پیش در ایران به کار خویش آغاز کرده بود و اولین همایش آن در ایران به خوبی برگزار گردید، در روز پنجشنبه هفدهم ماه سرطان ۱۳۸۹ در کابل و در ۲۹ و ۳۰ سرطان در شهرباستانی هرات با حضور هموطنان عزیز، شخصیت‌های سیاسی، نظامی و علمی کشور اعم از خواهران وبرادران در سالن کنفرانس کمیسیون مستقل حقوق بشر با همکاری مؤسسه تحصیلات عالی اشراق و نیز در سالن کتابخانه و مرکز فرهنگی رسالت با همکاری مؤسسه حقوقی و حمایتی زنان در هرات برگزار شد.
این محفل که راس ساعت ۳۰/۳۰ بعد از ظهر روز چهار شنبه در سالن همایش حقوق بشر و بعد از ظهر روز پنجشنبه در سالن همایش مرکز فرهنگی رسالت برگزار شده بود، ابتدا با تلاوت آیاتی چندی از کلام الله مجید آغاز گردید و با برنامه های متنوع ادامه یافت. از جمله پیام ریاست جمهوری افغانستان محترم آقای حامد کرزی در روز اول و پیام حضرت آیت الله العظمی محقق کابلی در روز دوم همایش توسط آقای مائلی قرائت گردید. و افزون بر اجرای تواشیح و خوانش مقالات برتر توسط برادران و خواهران، شخصیتهای علمی و سیاسی در روز اول و دوم همایش  از جمله مهندس کاظمی رئیس مؤسسه تحصیلات عالی اشراق و  استاد  الحاج موسی رضایی مسئول  مؤسسه حقوقی و حمایتی زنان  و آقای فرهنگی  کارشناس فرهنگی ولایت هرات به ایراد سخنرانی در مورد زنان پرداختند   و مطالب علمی و ارزنده را در باره مظلومت زنان مطرح کردند و راههای حل مبارزه با مشکلات و چالشهای فراروی زنان را بر شمردند.
در همایش دور روزه هرات دبیر محترم همایش آقای حکمت ضمن خیر مقدم و اظهار تشکر و سپاس از همکاران و مؤسسه تحصیلات عالی اشراق، مرکز علمی و فرهنگی رسالت اساتید و نویسندگان کشور نهادهای مدنی و علمی که در ابعاد مختلف، ستاد برگزاری همایش را یاری کردند در بخشی از سخنان خویش فرمودند: بر زنان در طول تاریخ ظلم‌های فراوان روا رفته و اوج مظلومیت زنان در زمان طالبان بود.
در سمینار دور روزه هرات استاد محمد علی ابراهیمی یکی از اعضای کمیته اجرایی همایش مقاله خویش را تحت عنوان راهکارهای کاهش خشونت علیه زنان به خوانش گرفتند.
در روز دوم همایش استاد حمید زکی عضو ستاد برگزاری و مسئول دبیرخانه هماش زنان تحت عنوان نگاهی به راه حل و بیرون رفت از مشکلات و چالشهای فراروی زنان به ایراد سخن پرداختند و ضمن تشکر از همکاران همایش در شهر باستانی هرات، و اظهار قدردانی از تلاشهای بی وقفه اعضای ستاد و همکاران اجرایی همایش مشکلات، آسیبها و چالشهای فرا روی زنان را بر شمرد و گفت:
امروز شاهد مشکلات و دشواریهای زیادی فرا روی زنان هستیم. آمار خشونت، خودکشی، خانه گریزی و نادیده گرفتن حقوق زنان و ظلمهای مضاعف بر زنان نظیر ازدواج اجباری، مبادله و حتی فروش زنان زیر نام گله و شیربها و خشونتهای ناشی از اعتیاد و فرهنگ ابتذال وحشتناک است. و حتی در ولایات دور دست نظیر دایکندی برخی از این خشونتها نگران کننده است.
آقای زکی علل ستم و گسترش خشونت علیه زنان را دو رفتار تحجرگرایانه سنتی و رفتار باز و فرهنگی ابتذال وارداتی و مدرنیته را نام برد و گفت: این دو فرهنگ یکی با نگاه و رفتار افراطی و دیگر با نگاه ور فتار تفریطی همانند دو تیغه قیچی زندگی سالم زنان را تهدید می کند. و با گسترش فرهنگ ابتذال نه تنها دردی از دردهای زنان درمان نگشته بلکه ستم و گسترش خشونت علیه زنان واقعا نگران کننده است.
مسئول دبیر خانه همایش، بازگشت به فرهنگ ناب دینی و پیراسته از التقاط و خرافه گرایی را راه بیرون رفت از ستمها و چالشهای فراروی زنان دانست و گفت امیدواریم که دستاورد این همایش از جمله انتشار چهار جلد کتاب علمی در مورد زنان بتواند در این راستا مفید و مؤثر باشد.
گفتنی است همایش زنان در افغانستان افزون بر کابل و هرات در ولایت غزنی نیز بر گزار شده بود.
از آثار مثبت و ماندگار این همایش مجموعه مقالات چهار جلدی است که از سوی برگزار کنندگان همایش تهیه شده است.
جلد یک : نگاه نظری وتربیتی به مسائل زنان در افغانستان
جلد دو :نگاه تاریخی ، سیاسی و اجتماعی به مسائل زنان در افغانستان
جلد سه : نگاه حقوقی به مسائل زنان در افغانستان
جلد چهار:نگاه فقهی وروان شناختی به مسائل زنان در افغانستان

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.