سید احمدى
مقدمه
براساس اعلام رسمى دولت جمهورى اسلامى ایران، مبنى بر ابطال کارت اقامتى مهاجرین افغانستانى، در سال ۱۳۸۲، هجرى شمسى، مشکلات متعددى براى مهاجرین، علما و طلاب این کشور پدیدار گردیدند.
به منظور حل این مشکلات، و نیز ایجاد هماهنگى بیشتر بین علما و طلاب، و همچنین ایفاى مسؤولیت دینى در جهت نشر معارف اسلامى ضرورت سامان دهى به امور طلاب و ایجاد یک مرکزیت فعال به صورت مبرم احساس گردید.
بر همین اساس، عده اى از علما و طلاب، در تاریخ ۸/۴/۱۳۸۲ هجرى شمسى، در یک نشست اضطرارى، نمایندگانى را براى حل مشکلات تعیین نمودند که با آغاز فعالیت آنان «مجمع نمایندگان علماوطلاب افغانستان مقیم حوزه علمیه قم» تشکیل گردید، این اقدام نمایندگان مورد استقبال سایر علماء و طلاب مقیم حوزه علمیه قم قرار گرفته و با امضاءطومارى(حدود۱۷۰۰نفر)آن راتأییدنمودند.
اهداف مجمع نمایندگان
مهمترین اهداف مجمع نمایندگان عبارت اند از:
۱ ـ توسعه، تعمیق و پاسدارى از معارف اهلبیت(علیهم السلام) و ارزشهاى اسلامى و ملى.
۲ ـ ایجاد همبستگى میان علما و طلاب افغانى در ایران.
۳ ـ ارتباط و همکارى با روحانیت داخل افغانستان و تلاش در جهت گسترش و تقویت حوزه هاى علمیه و مراکز دینى آنجا.
۴ ـ بسترسازى براى رشد بهتر استعدادهاى علمى و معنوى طلاب و حمایت از فقاهت، مرجعیت و روحانیت.
۵ ـ رساندن پیامها و دیدگاه طلاب ـ در صورت لزوم ـ به مجامع بین المللى و دولت افغانستان.
۶ ـ تلاش براى حل مشکلات مهاجرین و علما و طلاب افغانستانى مقیم جمهورى اسلامى ایران از طریق نهادهاى رسمى.
دسته بندى مشکلات و فعالیت مجمع
مشکلاتى که در سال ۱۳۸۲ دامن گیر مهاجرین و علما و طلاب گردیدند، به طور کلى در دو بخش تقسیم مى گردد.
مشکلاتى که از ناحیه دولت انتقالى اسلامى افغانستان به وجود آمدند.
مشکلاتى که از ناحیه مسؤولین جمهورى اسلامى ایران، ایجاد گردیدند.
مجمع نمایندگان براى حل مشکلات، از طریق، گفتگو و نامه نگارى با مسؤولین مربوطه هر دو کشور ارتباط برقرار نموده که خلاصه آن به اطلاع طلاب و علماى هم وطن رسانده مى شود.
الف ) مشکلات از ناحیه افغانستان
۱ ـ پرداخت هزینه سنگین از سوى طلاب براى تمدید گذرنامه ها و این در حالى است که در سایر کشورها مدت اعتبار گذرنامه از سه سال الى پنج سال مى باشد.
۲ ـ عدم الحاق خانواده هاى طلاب به گذرنامه هاى تحصیلى
۳ ـ عدم الحاق فرزندان بالاتر از ۱۵ سال به گذر نامه سرپرست خانوار، در حالى که قبلاً تنها فرزندان بالاتر از ۱۸ سال احتیاج به گذرنامه مستقل پیدا مى کردند.
فعالیت مجمع براى حل مشکلات
در این زمینه مجمع نمایندگان براى حل مشکلات، اقدامات ذیل را انجام دادند.
۱ ـ مذاکره با سفیر افغانستان «آقاى دکتر مشاهد» در سفارت افغانستان در تهران.
۲ ـ دعوت سفیر و همراهان وى در قم و مذاکرات سه جانبه بین مسؤولین محترم مرکز جهانى علوم اسلامى به سرپرستى حجه الاسلام و المسلمین حاج آقاى اعرافى، و سفیر افغانستان در تهران با هیأت همراه و مجمع نمایندگان علما و طلاب افغانستان در مرکز جهانى علوم اسلامى در تاریخ ۱۲/۶/۱۳۸۳ انجام گردید.
در این جلسه پس از طرح مشکلات، سفیر کبیر افغانستان آقاى دکتر مشاهد، قول دادند که براى حل این مشکلات دولت متبوع تماس برقرار نموده و شخصاً آن را پیگیرى نماید و نیز در این جلسه لغویت قانون تفکیک گذرنامه براى افراد ۱۵ سال به بالاتر را اعلان و ملاک تفکیک گذرنامه فرزندان یک خانواده را ۱۸ سال به بالا قرار دهند. که متأسفانه پس از مراجعات بعدى، سایر مسؤولین سفارت این حرف سفیر کبیر را قبول ننمودند و این مشکل هم چنان باقى ماند.
۳ ـ ارسال نامه عنوانى آقاى حامد کرزاى رئیس جمهورى افغانستان براى حل مشکلات مذکور.
۴ ـ ارسال نامه به وزیر خارجه وقت، دکتر عبداللّه براى حل این مشکلات که متعاقبا با ارسال نامه هاى دیگر پى گیرى گردید. که در نتیجه بعد یکسال به مقدار مشکلات از طرف دولت افغانستان توجه گردیده و فعلاً تسهیلات را در زمینه هزینه گذرنامه ها فراهم ساخته است.
۵ ـ پس از تشکیل شوراى علما در کابل، مجمع نمایندگان از طریق ارسال نامه ارتباط خود را با این شورى برقرار نمود و ضمن اظهار مسرت از تشکیل شورا، و اعلام همکارى از سوى مجمع نمایندگان با علماء کابل، از آنان درخواست همکارى گردید، و پس از آن نامه هاى متعدد براى شوراى علما در کابل ارسال گردیدند.
۶ ـ انجام مذاکرات حضورى با برخى اعضاء شورا که در قم تشریف مى آوردند براى هماهنگى و همکارى در حل مشکلات.
ب ) مشکلات از ناحیه ایران
مشکلات عمده که در سال ۸۲ و ۸۳ به وجود آمدند عبارتند از:
۱ ـ پرداخت هزینه سنگین براى دریافت کارتهاى موقت در طرح آمایش
۲ ـ الزام براى خروج طلاب با خانواده شان براى دریافت ویزاى تحصیلى
۳ ـ عدم پذیرش دانشجویان افغانستانى در رشته هاى حرفه و فن و نیز در مقطع پیش دانشگاهى
۴ ـ تفکیک پرونده عده اى از طلاب تحت عنوان ۴۰ سال به بالا و فارغ التحصیلان و ایجاد مشکلات براى آنان.
۵ ـ عدم پذیرش دانش آموزان مهاجرین افغانستانى در مدارس در سال تحصیلى ۸۳ ـ ۸۴ و پذیرش فرزندان طلاب تحت پوشش مرکز جهانى علوم اسلامى با هزینه بسیار سنگین.
فعالیت مجمع در این راستا
الف ) از ابتدا امر براى سهولت در طرح آسایش و تخفیف هزینه آن با مسؤول محترم مرکز جهانى علوم اسلامى جناب حجه الاسلام و المسلمین حاج آقاى اعرافى ارتباط پیگیر برقرارگردید و در نتیجه با همکارى مسؤولین محترم مرکز، این مشکل تا اندازه حل و تسهیلات لازم براى طلاب و علما فراهم گردید. که از همه مسؤولین دست اندرکار مرکز جهانى علوم اسلامى مخصوصا ریاست محترم مرکز، حاج آقاى اعرافى تشکر و قدردانى مى گردد.
ب ) در زمینه خروج خانواده هاى علما وطلاب براى دریافت ویزا و سایر مشکلات از جمله مشکل پیش دانشگاهى فعالیتهاى ذیل انجام گردید:
۱ ـ مراجعه به دفاتر مراجع از جمله حضرت آیت اللّه العظمى مکارم شیرازى که معظم له وعده مساعدت و همکارى فرمودند.
۲ ـ دیدار و جلسات متعدد با حجه السلام و المسلمین آقاى اعرافى و سایر مسؤولین محترم مرکز جهانى علوم اسلامى براى حل این مشکل.
۳ ـ دیدار با آقاى «پیرامون» معاون آقاى حسینى مسؤول محترم کل اتباع خارجه، در تهران در این جلسه مشکلات متعدد مطرح و مجمع خواستار حل آنان گردید.
۴ ـ تقدیم نامه از مجمع نمایندگان به سرتیپ سرهنگ آقاى قالیباف فرمانده کل نیروهاى انتظامى جمهورى اسلامى ایران و درخواست لغویت خروج مرزى خانواده هاى طلاب براى دریافت ویزا.
پس از تقدیم این نامه به ایشان، با کمترین فرصت زمانى این مشکل حل گردید. مجمع نمایندگان به پاس این خدمت از ایشان تقدیر و تشکر مى نماید.
ج ) در رابطه با حل مشکلات فارغ التحصیلان که جنجالى ترین مسأله بین مجمع نمایندگان و مسؤولین محترم مرکز جهانى است. مجمع نمایندگان خواستار لغو این برنامه گردید و نظر مجمع آن است که طرح اخراج اجبارى جز افزایش مشکلات ثمره دیگر به بار نخواهد و تفکیک اقامتى بین طلاب و ایجاد دوئیت و تبعیض تحت این عناوین، چالشهاى بیشتر را ممکن است در آینده ایجاد نماید و لذا براى رفع مشکل راه معقول باید در نظر گرفته شود و با همکارى مراجع و مسؤولین دیگر، زمینه لازم براى عودت فراهم گردد. هر چند علما و طلاب همه اشتیاق رفتن به وطن را بر سر دارند و انشاء ا… بزودى ما شاهد بازگشت همه علما و طلاب خواهیم بود ولى فعلا موانع موجود دارد که براى رفع این موانع باید اقدامات صورت گردد. (البته این مشکل همچنان باقى است و هر روز شیوه نوینى از پیچیدگى از سوى مرکز جهانى بر آن افزوده مى گردد).
د ) در رابطه با مشکلات دانش آموزان
۱ ـ از سال ۸۲ از طریق مذاکره با مسؤولین محترم مرکز جهانى علوم اسلامى و مسؤولین ذى ربط در وزارت خانه هاى مربوط اقدام گردید.
۲ ـ مجمع در تاریخ ۱۲/۶/۱۳۸۳ با حضرت آیت اللّه العظمى فاضل لنکرانى دیدار و از مرجعیت عالى قدر همکارى براى حل این مشکل و سایر مشکلات درخواست گردید.
۳ ـ در دیدار با جناب آقاى حسینى و هیأت همراه، مشکلات متعدد از جمله مشکل دانش آموزان، دانشجویان دانشگاهى مهاجرین و طلاب و… توسط مجمع مطرح گردید و درخواست نامه در ۸ ماده به ایشان تقدیم و همکارى ایشان را براى حل این مشکل از عموم مهاجرین به ویژه فرزندان علما و طلاب درخواست گردید.
و پس از آن از طریق ارتباط با مسؤول محترم امور اتباع خارجى استان قم، حل این مشکلات پیگیرى گردید.
لازم به یادآورى است که فرمایشات حضرت آیت اللّه العظمى محقق کابلى دام عزه العالى، در حل مشکلات دانش آموزان فرزندان طلاب تلاشهاى بیشتر مسؤولین محترم مرکز جهانى علوم اسلامى و نیز تلاشهاى دلسوزانه مسؤول محترم امور اتباع خارجى جناب آقاى «وزیرى» در حل این مشکل سرعت بیشتر بخشید که مجمع نمایندگان از همه کسانى که در حل این مشکل اقدامات انجام دادند، تشکر و قدردانى مى نماید.
۳ ـ با تلاش مجمع نمایندگان و همکارى مسؤولین محترم مرکز جهانى علوم اسلامى و وزارت محترم کشور در سال جارى براى تعداد حدود ۹۰۰ طلاب بدون پرونده در مرکز جهانى، کارت هویت از طرف دفتر اتباع استان قم صادر گردید. و حدود ۳۴۴ طلبه دیگر هم مدارک اقامتى شان در دست اقدام است که در این رابطه هم از مسؤولین محترم مرکز جهانى علوم اسلامى و جناب آقاى وزیرى و آقاى حسینى و سایر همکاران ایشان تشکر مى نمایم.
۴ ـ در جلسه بین مجمع نمایندگان و حجه الاسلام و المسلمین آقاى دکتر اعرافى و حضرت آیه اللّه صالحى، در تاریخ ۲۰/۸/۸۳ در مرکز جهانى علوم اسلامى، از طرف حاج آقاى اعرافى نوید و وعده هاى براى فراهم ساختن زمینه تسهیلات در امور فارغ التحصیلان و صدور مدرک داده شد که ان شاء ا… بزودى عملى گردد.
لازم به یادآورى است که در حال حاضر مجمع نمایندگان علما و طلاب، با مسؤولین محترم آموزشى مرکز جهانى علوم اسلامى و مسؤول کمیسیون افغانستان جناب حجه الاسلام و المسلمین آقاى سلکى، در مورد اقامت سال آینده طلاب، بررسى وضعیت آموزشى، و بررسى طرح آزمون و… در حال گفت و گو مى باشند. در پایان از همه کسانى که با مجمع نمایندگان علما و طلاب افغانستان همکارى نموده اند و مخصوصاً از همکارى و پشتیبانى طلاب محترم افغانستان تشکر نموده و تقاضامندیم طلاب محترم که هنوز نمایندگان شان را معرفى نکرده اند طى معرفى نامه و امضاء متعدد نمایندگان شان را براى مجمع نمایندگان علما و طلاب افغانستان معرفى نمایند.
ثبت دیدگاه