۲۴ اسد ۱۳۹۰
به کوشش: فاطمه محمدی
تاریخچۀ ربا
در طول تاریخ ، ربا همواره در میان همۀ جوامع ـ اعم از دینی و غیر دینی ـ به عنوان یکی از آفتهای مهم حیات اقتصادی وجود داشته است؛ در حالی که ربا از نظر همه ادیان و در میان همه ملل، ناپسند و رباخوار مطرود و ملعون بوده است.
«ویل دورانت» معتقد است که رباخواری با نرخ سالانه در حدود پانزده تا سی و پنج درصد، چهارهزار قبل از میلاد مسیح(ع) جریان داشته است. در بابل نیز ، رباخواری امری رایج بوده است. در مصر باستان هم، «بوخوریس» که از پادشاهان سلسلۀ بیست وچهارم فراعنه بود ، قانونی وضع کرد که به موجب آن، مجموع سود حاصل از ربا نمیبایست از اصل سرمایه بیشتر میشد.۱
گرچه از مستندات تاریخی هویداست که مسألۀ ربا همواره در میان همۀ جوامع در همۀ ادوار مطرح بوده، اما به یقین میتوان گفت که ربا پس از انقلاب صنعتی غرب، بشدت اوج گرفت و رشد کرد.
منع ربا در ادیان ابراهیمی
چون ربا انحراف از روابط سالم و طبیعی است، همیشه صاحبان شرایع اصیل ، آن را تحریم نموده اند. در تورات دربارۀ رباخواری آمده : «اگر مالی را به یکی از بندگانم قرض دادی ، مانند رباخواران با او برخورد نکن و از او سود نگیر. به بیگانه میتوانی قرض دهی اما برادرت را به سود قرض مده». ۲
در دین مسیحیت ، ربا به طور مطلق حرام شمرده شده است . در کتاب عهد جدید آمده: «اگر هنگام قرض دادن امید به نفع و سود داشته باشید ، این قرض دادن به هیچ وجه مایۀ فضیلت نیست . پس کارهای نیک انجام دهید و قرض بدهید اما انتظار سود نداشته باشید ؛ در این صورت ثواب فراوانی خواهید داشت». ۳
در اسلام نیز با ادلۀ اربعه یعنی کتاب، سنت، عقل و اجماع ـ که انشاءالله در آینده بیان خواهد شد ـ ربا حرام شمرده شده است. قرآن کریم با اشاره و تنبیهات خاص، آثار مخرب روحی وپیامدهای خطرناک ربا را بیان نموده است.
ربا از دیدگاه اندیشمندان
دانشمندان بصیر و آگاه نیز، رباخواری را منشأ ظلم، بردگی، بروز طبقات مخاصم و انقلابهای خونین اعلام کردهاند:
«ارسطو» از فلاسفۀ بزرگ یونان قدیم، رباخواری را بشدت نکوهش کرده و آن را از زشتترین کارها شمرده است. ۴
گروهی از علمای اقتصاد غرب نیز آن را برای بقای اجتماع زیانبخش تلقی کرده اند که «کینز» و «هاورد» از پیشکسوتان این گروه از علما محسوب میشوند. ۵
با همۀ این نصوص دینی و بیانات اقتصادی و آثار شوم و مشهود آن ، پس از انقلاب صنعتی که پرتو ایمان از سرزمین غرب غروب کرد ، رباخواری به صورت آراسته و گسترش یابنده از لوازم این نظام جدید گردید .
یهودیان سودپرست با آن همه تحریم و توصیۀ تورات ، چنان در بهره کشی از ملل تخصص یافتند و پیش رفتند که به خودی و بیگانه رحم نکردند . آن ها رشته های اقتصادی هر کشوری را که در آن جای یافتند ، به دست گرفتند .
رهبران مسیحی که بر طبق پند مسیح(ع) ربا را حرام و رباخوار را ملحد و پلید میدانستند و از کفن و دفن و نماز خواندن بر او خودداری میکردند، قانون ربا را در کشورهای مسیحی به رسمیت شناختند. کنائس نیز از آن پیروی کردند و پاپ نهم (۱۸۶۰ م.) فتوای حلیت آن را داد.
این جریانات منجر شد که ربا در کشورهای اسلامی نیز رایج شده و مسلمان نماها آن را با تغییر نام ، مشروع و قانونی ساختند و گرفتار وام های آن شدند .
چگونگی رشد ربا پس از انقلاب صنعتی
پس از انقلاب صنعتی غرب ، درهای رباخواری از هر سو گشوده شد . در نتیجه ربا در متن زندگی اقتصادی درآمد . بانک های بزرگ جای دکه های محدود صرافی را گرفت و سرمایه داران آزمند در آن ها شریک و هم دست شدند . آن از این دستگاه های جذب ثروت ، پمپ و لوله هایی تا اعماق زندگی مردم و ملت ها گذارده و پیش بردند .
با چنین قدرت ونفوذ اقتصادی ، همۀ دستگاه های تولید و تجارت و حکومت ، چون مهره هایی به دست این سرمایه داران درآمد که با اشارۀ سرانگشتان آنان جابه جا و زیر و رو می شوند.
سرمایهداران رباخوار ، برای جذب سود خالص و بی رنج ، از روش های متعددی استفاده می کنند . مهم ترین این روش ها عبارتند از : ترویج عقاید پوچ به وسیلۀ وسایل تبلیغاتی مدرن و مجهز و وابسته کردن جوامع اقتصادی به خود .
۱ ـ ترویج عقاید پوچ به وسیۀ وسایل تبلیغاتی مدرن و مجهز : سرمایه داران رباخوار با وسایل تبلیغاتی مدرن و مجهز و عواملی که دارند ، به سنن ، افکار و اخلاق می تازند تا مردم وملت ها را هر چه بیشتر پست ، آلوده و تجمل پرست کنند و راه بهره کشی خود را هموار سازند .
این امر سبب می شود که ارزش های اصیل معنوی ، اخلاقی و انسانی در میان مردم کم رنگ شده و در عوض ارزش های مادی و امیال نفسانی در انظار مردم جلوۀ زیبایی نماید . از آن جا که ثروت عامل بسیار مهمی برای رسیدن به این امیال و غرایز نفسانی است ، این امر سبب می شود که مردم از هر طریق ، چه صحیح و چه ناصحیح ، در پی کسب ثروت باشند . یکی از راه های بسیار مهمی که مردم برای رسیدن به ثروت به آن تمسک می جویند ، روی آوردن به سرمایه داران و وام گرفتن از آن ها و پرداخت ربا می باشد .
۲ ـ وابسته کردن جوامع ضعیف اقتصادی به خود: پس از انقلاب صنعتی که قدرت به دست سرمایه داران افتاد ، آن ها هرگاه و بی گاه در کشورهای دیگر آتش جنگی می افروزند و بر آن مسلط می شوند . آن ها در هر کشوری که دست می یابند ، نخست با چهرۀ تعاون و سرمایه گذاری نمودار میشوند و با وام های کم بهره ، دام های خود را می گسترانند و بازار معاملات را رونقی میبخشند و اقتصاد چشمگیری پدید می آورند تا سرمایهداران محلی را به دام اندازند.
سپس بهره ها را کم کم بالا می برند و باز برای به بند کشیدن کسانی که به هر جهتی از ربا فرار می کنند ، بهره را می کاهند . هم چنین پیوسته و بر طبق نقشۀ دقیق و هدف بهره کشی که دارند ، سودها را به سوی چاه های آزمند خود سرازیر می کنند .
آن ها از این طریق در هر شهر ، ده ، کوی و برزن دهانهها و شبکههای شکارشان را باز و گسترش میدهند و همۀ نیروهای مادی وانسانی را در اختیار خود می گیرند و با تراکم وامها و افزایش بهرهها، پشت ملتها را که خداوند مستقیم آفریده ، خم می کنند و زیر بارهای سنگین خود می برند و اقتصادشان را بی پایه ومایه می گردانند .
از سوی دیگر ، دولت ها برای نگهداری این دستگاه ها و فروع و شاخه های آنان ، نیازمند بودجه ها و مالیات های سنگین می شوند و دست نیاز خود را به سوی همان میگشایند. بدین ترتیب نیز ، آخرین چوب حراج بر سرمایه های مادی و معنوی و ملی زده میشود. این همان مضاعف بودن ربا است که قرآن درباره آن میفرماید:« یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لا تَأْکُلُوا الرِّبَوا أَضْعافاً مُضاعَفَهً ۶ ؛ اى اهل ایمان! ربا را که سودهاى چند برابر است نخورید». ۷
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پینوشتها:
۱ـ ربا و تورم ، احمد علی یوسفی ، ص ۱۰۱ .
۲ ـ همان ، ص ۱۰۲ .
۳ ـ همان .
۴ ـ همان ، ص ۱۰۱ .
۵ ـ خطوط اساسی اقتصاد اسلامی، آیتالله محمدباقر صدر و محمد ابوالمسعود ، ترجمۀ عبدالصاحب ماندگاری ، ص ۳۶ .
۶ ـ آل عمران ( ۳ ) آیۀ ۱۳۰ .
۷ ـ ترجمۀ قرآن استاد انصاریان.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
منبع اصلی: تفسیر پرتوی از قرآن ، آیت الله سید محمود طالقانی(ره)، ج ۱ و ۲ ، صص ۲۶۵ ـ ۲۶۲
منبع اختصاصی: ابناء
ثبت دیدگاه